LAST MINUTES NEWS
ribbon

budapest

 ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΒΙΕΝΝΗ

 6ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΑ ΧΩΡΙΑ, ΕΣΤΕΡΓΚΟΜ, ΒΙΖΕΓΚΡΑΝΤ, ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΟΙΛΑΔΑ ΔΟΥΝΑΒΗ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

ΑΠΟ 299,00 σε 3+4* ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ  

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ribbon

ΚΡΟΑΤΙΑ

ΔΑΛΜΑΤΙΑ-ΒΕΝΕΤΙΑ

 7ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΔΥΡΡΑΧΙΟ,ΤΙΡΑΝΑ,ΜΠΟΥNΤΒΑ,ΚΟΤΟΡ,ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ,ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ,ΤΡΟΓΚΙΡ,ΣΙΜΠΕΝΙΚ,ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ, ΖΑΓΚΡΕΜΠ, ΡΙΕΚΑ, ΒΕΝΕΤΙΑ

ΑΠΟ 275,00  

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ribbon

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΚΑΡΠΑΘΙΑ

 6+7ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΣΕ 3+4*ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΠΟ 259,00

 

 

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ribbon

italy

ΙΤΑΛΙΑ 

ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 6+7ΗΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΗ-ΒΕΝΕΤΙΑ-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΣΙΕΝΑ-ΡΩΜΗ-ΠΟΜΠΗΙΑ-ΝΑΠΟΛΗ 

ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απο 399,00 

 

CALL US ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ

Το παραλιακό φρούριο, το λεγόμενο Μπούρτζι που βρίσκεται κοντά στην ανατολική άκρη του λιμανιού περιλαμβάνει έκταση 400 περίπου τετραγωνικών μέτρων.

Έχει έξη πλευρές από τι οποίες οι τρεις μεγαλύτερες είναι ίσες που σχηματίζουν το Π ενώ άλλες τρεις κλείνουν το άνοιγμα και αυξάνουν ανάλογα το μάκρος από Β. προς Ν. Είναι κτισμένο με πέτρες, πωρόλιθους και με αρκετά μάρμαρα που ανήκουν σε αρχαία κτίρια.

Είσοδο έχει από τη μεγάλη πλευρά με τη βόρειο - βορειοδυτική πρόσοψη.

Η πύλη είναι χαμηλή και θολωτή και σφαλίζει με σιδερόδετη πόρτα. Ψηλά πάνω απ' αυτή το τείχος έχει τρύπα προς τα έξω και κάτω για να ρίχνουν καυτό λάδι ή άλλο υγρό κατά την άμυνα. Παρόμοιες δύο τρύπες υπάρχουν και στην ανατολική πλευρά.

Στο βορεινό τείχος μεταξύ της πύλης και της δυτικής πλευράς είναι ενσωματωμένο κατά το χτίσιμο μεγάλο κομμάτι μαρμάρου με ανάγλυφη μορφή επίσημου άνδρα ή ήρωα, έργο του 2 ου μ.Χ. αιώνα καθώς λένε.

Εσωτερικά και παράλληλα προς το τείχος έκτος όμως από τη Β. πλευρά είναι κτισμένος δεύτερος τοίχος λίγο στενότερος για να σχηματιστεί μεταξύ αυτού και του τείχους χρήσιμος γύρω - γύρω χώρος πλάτους τριών μέτρων, με δύο ορόφους.

Υπάρχει και ξεσκέπαστη αυλή, το αίθριο, πλάτους 6 μέτρων και αναλόγου μάκρους.

Από το αίθριο πέντε πόρτες ( δυο στην κάθε πλευρά και μία στο βάθος έναντι της πύλης ) οδηγούν στους μεταξύ των δύο τοίχων θαλάμους. Όμοιες υπάρχουν και στον άνω όροφο για φωτισμό, αλλά τέσσερις σε κάθε πλευρά.

Στην Ν.Α γωνία της αυλής ο τοίχος έχει ένα βαθούλωμα σε σχήμα θολωτής πόρτας. Πιθανώς να χρησίμευε στους Ενετούς για το άγαλμα κάποιου αγίου.

Η άνοδος από τον άνω όροφο στη στέγη γίνεται από ένα άνοιγμα στη μέση του ανατολικού διαμερίσματος.

Από τη στέγη το τείχος εξέχει όσο ένα μποϊ ψηλότερα και καταλήγει σε προεξοχές σα δόντια με δυο αιχμές, τα οποία αφήνουν μικρά διαστήματα ανάμεσα τους για πολεμίστρες.

Τρύπες για πυροβόλα όπλα έχει στη νότια και την ανατολική πλευρά και στους δύο ορόφους.

Ο Γουναρόπουλος αναφέρει ότι το Μπούρτζι είχε 24 τηλεβόλα και 30 φρουρούς με ένα πύραρχον (μπούρτζαγαν).

Πότε κτίστηκε το φρούριο και από ποιους δεν είναι εξακριβωμένο. Πάντως ούτε παλαιότερα από τις αρχές του 11 ου αιώνα επί Βυζαντινών ούτε μεταγενέστερα από τα τέλη του 15 ου αιώνα και πιθανότερο, περί τα μέσα του 13 ου αιώνα επί δυναστείας των Νταλλεκάρτσερι.

 ΜΠΟΥΡΤΖΙ

top